سیب


 

نام علمی

Malus domestica L.

نام عربی

تفاح

نام های دیگر

آلما (در آذربایجان)، سیو (درکردستان)، سیف

تیره گیاه

از خانواده گلسرخیان (Rosaceae)

مکان رویش

در اغلب نقاط معتدله و معتدله سرد ایران مشاهده می شود.

گیاه شناسی

سیب درختی است به ارتفاع متوسط، پوست تنهء آن خاکستری برگهای آن ساده، بیضی کشیده، روی برگ کرکدار به ابعاد حدود8-3 سانتی متر، گلهای آن درشت به قطر 5-4 سانتی متر،رنگ گلها سفید و پشت آنها صورتی است.

ترکیبات شیمیایی

از نظر ترکیبات شیمیایی در برگهای سیب در حدود یک درصد گلوکوزید فلوریزین(Phlorizin) و یک ماده ضد باکتری به نام فلورتین(Phloretin)  در تخم آن علاوه بر آمیگدالین در حدود 8 درصد گلوکوزید فلوریزین وجود دارد. در میوه رسیده فروکتوز، گلوکوز، سوکروز و در حدود 96/0 -14/ 0 در صد پکتین به صورت کلیسیم پکتات(Calcium Pectate) وجود دارد. هم چنین 50 درصد مواد ازته غیر پروتئینی را ماده آسپاراژین (Asparagine) تشکیل می دهد.

بخش موثر اندام گیاه

ریشه،برگ، میوه

اثرات فارماکولوژیک در طب مدرن

پوست، میوه و دانه سیب به دلیل محتوی بودن ترکیبی به نام پکتین التهاب زا بوده و اثر چسباننده ضعیف دارد.

درجه سردی و گرمی

طبيعت: شيرين : گرم و تر،  ترش : سرد و خشك

خواص درمانی

سرگیجه، سدر، گرویدن سر، گیجی، درد گلو، بیماریهای قلبی، شهوه کلبی، سوء هضم، سوء جذب، قی کردن، ناگوار افتادن طعام، عطش زیاد، خراشیدگی شکم و زخم امعاء، سرخچه ، سرخک، تب غشی، اورام معده، اسهال کردن، اورام کبد، آب آوردن شکم، یرقان، ادرار حیض، تب محرقه، تب وباییه، مسمومیت(هدایه)

طرز استفاده

 

عوارض جانبی و موارد احتیاط

شراب یا عصاره تخمیر شده سیب باعث آسیب پذیری خون شده و احتمال لخته شدن خون را افزایش می دهد.

منابع

1. الابنیه عن الحقایق الادویه، ابومنصور موفق هروي، انتشارات دانشگاه تهران،1371، ص
2. هدایه المتعلمین فی الطب، ابوبکر اخوینی بخارائی، به کوشش جلال متینی،انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد،1371
3. قانون فی الطب، ابن سینا، ترجمه عبدالرحمن شرفکندی تهران: انتشارات سروش (صدا و سیما)، چاپ نهم،1389، ج2، ص
4. گیاهان داروئی ، ژان ولاگ – ژیری استودولا مترجم: ساعد زمان – انتشارات ققنوس، چاپ پنجم،1382، ص 
5. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها، حسین میر حیدر، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ پنجم،1385، ج6، صص174-165.
6. کتاب مرجع گیاهان دارویی (جلد اول)، احمد امامی، شیرین فصیحی، ایرج مهرگان، انتشارات اندیشه آور، چاپ اول، صص.854

 

  • نوشته شده
  • در سه شنبه سیزدهم شهريور 1397
  • توسط ساناز قادری