نام علمی
|
Sesamum indicum L.
|
نام انگلیسی
|
Oriental sesamum, benne oil plant, gingelly, teel oil plant.
|
نام عربی
|
سَمسَم
|
نام های دیگر
|
کونجوت (در آذربایجان)، جلجلان
|
تیره گیاه
|
از تیره کنجدیان (Pedaliaceae)
|
مکان رویش
|
به حالت کاشته شده در استانهای مازندران، کرمانشاه، خوزستان، بوشهر، فارسف کرمان و خراسان مشاهده می شود.
|
گیاه شناسی
|
گیاه یکساله، به ارتفاع 70 سانتی متر، برگها شکل و بزرگی شان در یک گیاه بسیار متفاوت است. کامل یا لوبدار در سطح بالایی بی کرک، در سطح پایینی کرکدار و دمبرگدار هستند.گلهای گیاه به رنگ سفید، قرمز یا ارغوانی می باشند.
|
ترکیبات شیمیایی
|
بر اساس یافته های موجود در مقالات، دانه های این گیاه محتوی 5.7% آب، 20% پروتئین، 3.7% خاکستر ، 3.2% فیبر، 54% چربی و 13.4% کربوهیدرات می باشند. در ضمن این دانه ها منبع خوبی برای مینرالها نیز هستند، پتاسیم، منیزیم، کلسیم و سدیم، مینرالهای گزارش شده در دانه های این گیاه هستند (7).
|
بخش موثر اندام گیاه
|
دانه ها، برگها، ریشه ها
|
اثرات فارماکولوژیک در طب مدرن
|
دانه های کنجد ملین، نرم کننده، مقوی مدر و شیر آور هستند.
|
درجه سردی و گرمی
|
گرم و تر در درجه اول
|
خواص درمانی
|
کاهش نیروی شهوت، زخم مثانه (هدایه)
مُلّین، ضد تشنج، تقویت کننده معده،افزاینده منی (الابنیه)
|
عوارض جانبی و موارد احتیاط
|
دیر هضم است بهتر است با عسل خورده شود. لِزج است و فساد معده می آورد. اگر بین دندانها بماند بوی دهان را ناخوش می کند.
|
منابع
|
1. الابنیه عن الحقایق الادویه، ابومنصور موفق هروي، انتشارات دانشگاه تهران،1371، ص 184
2. هدایه المتعلمین فی الطب، ابوبکر اخوینی بخارائی، به کوشش جلال متینی،انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد،1371
3. قانون فی الطب، ابن سینا، ترجمه عبدالرحمن شرفکندی تهران: انتشارات سروش (صدا و سیما)، چاپ نهم،1389، ج2، ص 255
4. گیاهان داروئی ، ژان ولاگ – ژیری استودولا مترجم: ساعد زمان – انتشارات ققنوس، چاپ پنجم،1382، ص
5. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها، حسین میر حیدر، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ پنجم،1385، ج6،صص
6. شناخت گیاهان دارویی و معطر ایران، ولی الله مظفریان، انتشارات فرهنگ معاصر، چاپ اول، 1391، ص 855.
7. Nzikou, J.M, Matos L., Bouanga-Kalou G., Ndangui C.B., Pambou-Tobi N.P.G. Chemical Composition on the Seeds and Oil of Sesame (Sesamum indicum L.) Grown in Congo-Brazzaville, Advance Journal of Food Science and Technology, 2009, 1 (1), 6-11.
|