کنجد

نام علمی

Sesamum indicum L.

نام انگلیسی

Oriental sesamum, benne oil plant, gingelly, teel oil plant.

نام عربی

سَمسَم

نام های دیگر

کونجوت (در آذربایجان)، جلجلان

تیره گیاه

از تیره کنجدیان (Pedaliaceae)

مکان رویش

به حالت کاشته شده در استانهای مازندران، کرمانشاه، خوزستان، بوشهر، فارسف کرمان و خراسان مشاهده می شود.

گیاه شناسی

گیاه یکساله، به ارتفاع 70 سانتی متر، برگها شکل و بزرگی شان در یک گیاه بسیار متفاوت است. کامل یا لوبدار در سطح بالایی بی کرک، در سطح پایینی کرکدار و دمبرگدار هستند.گلهای گیاه به رنگ سفید، قرمز یا ارغوانی می باشند.

ترکیبات شیمیایی

بر اساس یافته های موجود در مقالات، دانه های این گیاه محتوی 5.7% آب، 20% پروتئین، 3.7% خاکستر ، 3.2% فیبر، 54% چربی و 13.4% کربوهیدرات می باشند. در ضمن این دانه ها  منبع خوبی برای مینرالها نیز هستند، پتاسیم، منیزیم، کلسیم و سدیم، مینرالهای گزارش شده در دانه های این گیاه هستند (7).

بخش موثر اندام گیاه

دانه ها، برگها، ریشه ها

اثرات فارماکولوژیک در طب مدرن

دانه های کنجد ملین، نرم کننده، مقوی مدر و شیر آور هستند.

درجه سردی و گرمی

گرم و تر در درجه اول

خواص درمانی

کاهش نیروی شهوت، زخم مثانه (هدایه)
مُلّین، ضد تشنج، تقویت کننده معده،افزاینده منی (الابنیه)
 

عوارض جانبی و موارد احتیاط

دیر هضم است بهتر است با عسل خورده شود. لِزج است و فساد معده می آورد. اگر بین دندانها بماند بوی دهان را ناخوش می کند.

منابع

1. الابنیه عن الحقایق الادویه، ابومنصور موفق هروي، انتشارات دانشگاه تهران،1371، ص 184
2. هدایه المتعلمین فی الطب، ابوبکر اخوینی بخارائی، به کوشش جلال متینی،انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد،1371
3. قانون فی الطب، ابن سینا، ترجمه عبدالرحمن شرفکندی تهران: انتشارات سروش (صدا و سیما)، چاپ نهم،1389، ج2، ص 255
4. گیاهان داروئی ، ژان ولاگ – ژیری استودولا مترجم: ساعد زمان – انتشارات ققنوس، چاپ پنجم،1382، ص 
5. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها، حسین میر حیدر، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ پنجم،1385، ج6،صص
6. شناخت گیاهان دارویی و معطر ایران، ولی الله مظفریان، انتشارات فرهنگ معاصر، چاپ اول، 1391، ص 855.
7. Nzikou, J.M, Matos L., Bouanga-Kalou G., Ndangui C.B., Pambou-Tobi N.P.G. Chemical Composition on the Seeds and Oil of Sesame (Sesamum indicum L.) Grown in Congo-Brazzaville, Advance Journal of Food Science and Technology, 2009, 1 (1), 6-11.

 

  • نوشته شده
  • در سه شنبه سیزدهم شهريور 1397
  • توسط ساناز قادری