سیر


 

نام علمی

Allium sativum

نام انگلیسی

Garlic

نام عربی

ثوم

نام های دیگر

سارمساق

تیره گیاه

Alliaceae

مکان رویش

منشا احتمالی این گیاه آسیای مرکزی است. سپس به مناطق مدیترانه ای وارد شده و در حال حاضر در مناطق وسیعی از دنیا کشت می شود.

گیاه شناسی

گیاهی است چند ساله به ارتفاع 25-70 سانتی متر، دارای ساقه افراشته سخت یا سر عصایی می باشد. تا میانه برگدار است. برگهایش مسطح هستند و پیاز سیر تخم مرغی می باشد که دارای پوسته سفید یا سبز ابریشمی است. گلهای به رنگ سفید مایل به سبز یا قرمز به آرایه گل آذین چتری می باشند.

ترکیبات شیمیایی

آلیین ها (سولفوکسیدهای آلکیل سیستئین)، آلیل آلیین، پروپنیل آلیین، متیل آلیین، و ترکیبات کونژوگه اینها با گاما گلوتامیل. در حین خرد کردن پیازهای تازه برداشت آلیین موجود در انها به آلیسین تبدیل می شود. وجود فروکتوزانها و اولیگو سولفیدها در گیاه گزارش شده است.

بخش موثر اندام گیاه

پیاز کامل تازه یا خشک شده، روغن فرار سیر

اثرات فارماکولوژیک در طب مدرن

در موارد تصلب شرایین، فشار خون بالا، بالا بودن میزان کلسترول موجود در خون مصارف تایید شده داشته و جهت ممانعت از تغییرات عروقی ناشی از افزایش سن و نیز تصلب شرایین کاربرد دارد.

درجه سردی و گرمی

گرم و خشک در درجه سوم

خواص درمانی

تندرستی را نگه می دارد، گشاینده گرفتگی ها، تحلیل کند، فالج، لقوه، درد دندان، داءالثعلب، ضد کرم، ملیّن، ضد نفخ، ادرار آور، تقویت کننده حرارت غریزی، سکته، رعشه، خدر، کلیه (الابنیه)

طرز استفاده

 

عوارض جانبی و موارد احتیاط

امکان امراض پوستی، مشکلات گوارشی و عوارض کبدی و چشمی به هنگام مصرف بیش از حد این گیاه موجود می باشد.

منابع

1. الابنیه عن الحقایق الادویه، ابومنصور موفق هروي، انتشارات دانشگاه تهران،1371، ص 85
2. هدایه المتعلمین فی الطب، ابوبکر اخوینی بخارائی، به کوشش جلال متینی،انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد،1371
3. قانون فی الطب، ابن سینا، ترجمه عبدالرحمن شرفکندی تهران: انتشارات سروش (صدا و سیما)، چاپ نهم،1389، ج2، ص
4. گیاهان داروئی ، ژان ولاگ – ژیری استودولا مترجم: ساعد زمان – انتشارات ققنوس، چاپ پنجم،1382، ص 
5. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها، حسین میر حیدر، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ پنجم،1385، ج6،صص
6. کتاب مرجع گیاهان دارویی، احمد امامی، تهران، انتشارات اندیشه آور، چاپ اول، 1389، جلد اول، ص 53-66.

 

  • نوشته شده
  • در شنبه چهارم دي 1400
  • توسط ساناز قادری