نام علمی
|
Terminalia chebula
|
نام انگلیسی
|
Myrobalan Fruit, Yellow Myrobalan , Chebulic Myrobalan
|
نام عربی
|
هليلج كابلي
|
نام های دیگر
|
اهلیج، هلج یا هاری تاکی، هروهره
|
تیره گیاه
|
Combretaceae
|
مکان رویش
|
بومی کشور هندوستان خصوصا قسمت شمالی آن
|
گیاه شناسی
|
درخت متوسط همیشه سبز با شاخه های فراوانف با برگهای بیضوی و سطح تحتانی کرکی پشمالو، گلهایش سفید مایل به زرد، میوه شفت واژ تخم مرغی با 5 رگه
|
ترکیبات شیمیایی
|
20-45% تانن ها که عمدتا گالوتانن ها هستند. 9% ترکیبات آن را مونو ساکاریدها و الیگوساکاریدها تشکیل می دهند. کینیک اسید به همراه شیکمیک اسید و اسیدهای چرب نیز در عصاره میوه گیاه وجود دارند.
|
بخش موثر اندام گیاه
|
میوه
|
اثرات فارماکولوژیک در طب مدرن
|
دارویی است که به عنوان هاضم غذا مصرف می شود. ضد باکتری و ضد قارچ بوده و اثرات ضد عفونتی نیز دارد.
|
درجه سردی و گرمی
|
سرد و خشک در درجه دوم
|
خواص درمانی
|
افسردگی، سردرد، سکته، مالیخولیا، اسکیزوفرنی، صرع، بیماری کجی دهان، آب چشم، بیماریهای قلبی، اسهال کردن، جذام، سوء هضم، خروج مقعد، خراشیدگی شکم و زخم امعاء، کاهش نیروی شهوت، کابوس، آب آوردن شکم، یرقان، قطره قطره آمدن ادرار، تنگی سینه و نفس، برونشیت، خونریزی رحمی، سرخی بیش از حدّ صورت و چهره، پیسی ظاهر پوست، خارش و گال، تب یک روز درمیان، تب هرچهار روزه، مدر، تب افیالوس (هدایه)
سودا آور، بلغم آور، خارج کننده رطوبت معده، صفرا آور (الابنیه)
درمان بیماریهای مراره، معالجه جذام، درد سر، تقویت کننده حواس و هوش و عقل، مقوی معده، کمک کننده به هضم غذا، علاج استسقا، قابض، بیرون برنده بلغم ، صفرا وسودا، علاج بواسیر، درمان قولنج، علاج تب های کهنه (قانون)
|
طرز استفاده
|
مصرف 3-9 گرم از میوه گیاه در روز خالی از مضرات می باشد.
|
عوارض جانبی و موارد احتیاط
|
در صورت مصرف مقادیر درمانی آن تاکنون موردی از بابت عوارض ناشی از میوه گیاه گزارش نشده است.
|
منابع
|
1. الابنیه عن الحقایق الادویه، ابومنصور موفق هروي، انتشارات دانشگاه تهران،1371، ص 114
2. هدایه المتعلمین فی الطب، ابوبکر اخوینی بخارائی، به کوشش جلال متینی،انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد،1371
3. قانون فی الطب، ابن سینا، ترجمه عبدالرحمن شرفکندی تهران: انتشارات سروش (صدا و سیما)، چاپ نهم،1389، ج2، ص 126
4. گیاهان داروئی ، ژان ولاگ – ژیری استودولا مترجم: ساعد زمان – انتشارات ققنوس، چاپ پنجم،1382، ص
5. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها، حسین میر حیدر، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ پنجم،1385، ج6،صص
6. شناخت گیاهان دارویی و معطر ایران، ولی الله مظفریان، انتشارات فرهنگ معاصر، چاپ اول، 1391، ص 1297.
|