هلیله

     
 

نام علمی

Terminalia chebula

نام انگلیسی

Myrobalan Fruit, Yellow Myrobalan , Chebulic Myrobalan

نام عربی

هليلج كابلي

نام های دیگر

اهلیج، هلج یا هاری تاکی، هروهره

تیره گیاه

Combretaceae

مکان رویش

بومی کشور هندوستان خصوصا قسمت شمالی آن

گیاه شناسی

درخت متوسط همیشه سبز با شاخه های فراوانف با برگهای بیضوی و سطح تحتانی کرکی پشمالو، گلهایش سفید مایل به زرد، میوه شفت واژ تخم مرغی با 5 رگه

ترکیبات شیمیایی

20-45% تانن ها که عمدتا  گالوتانن ها هستند. 9% ترکیبات آن را مونو ساکاریدها و الیگوساکاریدها تشکیل می دهند. کینیک اسید به همراه شیکمیک اسید و اسیدهای چرب نیز در عصاره میوه گیاه وجود دارند.

بخش موثر اندام گیاه

میوه

اثرات فارماکولوژیک در طب مدرن

دارویی است که به عنوان هاضم غذا مصرف می شود. ضد باکتری و ضد قارچ بوده و اثرات ضد عفونتی نیز دارد.

درجه سردی و گرمی

سرد و خشک در درجه دوم

خواص درمانی

افسردگی، سردرد، سکته، مالیخولیا، اسکیزوفرنی، صرع، بیماری کجی دهان، آب چشم، بیماریهای قلبی، اسهال کردن، جذام، سوء هضم، خروج مقعد، خراشیدگی شکم و زخم امعاء، کاهش نیروی شهوت، کابوس، آب آوردن شکم، یرقان، قطره قطره آمدن ادرار،  تنگی سینه و نفس، برونشیت، خونریزی رحمی، سرخی بیش از حدّ صورت و چهره، پیسی ظاهر پوست، خارش و گال، تب یک روز درمیان، تب هرچهار روزه، مدر، تب افیالوس (هدایه)
سودا آور، بلغم آور، خارج کننده رطوبت معده، صفرا آور (الابنیه)
درمان بیماریهای مراره، معالجه جذام، درد سر، تقویت کننده حواس و هوش و عقل، مقوی معده، کمک کننده به هضم غذا، علاج استسقا، قابض، بیرون برنده بلغم ، صفرا وسودا، علاج بواسیر، درمان قولنج، علاج تب های کهنه (قانون)

طرز استفاده

مصرف 3-9 گرم از میوه گیاه در روز خالی از مضرات می باشد.

عوارض جانبی و موارد احتیاط

در صورت مصرف مقادیر درمانی آن تاکنون موردی از بابت عوارض ناشی از میوه گیاه گزارش نشده است.

منابع

1. الابنیه عن الحقایق الادویه، ابومنصور موفق هروي، انتشارات دانشگاه تهران،1371، ص 114
2. هدایه المتعلمین فی الطب، ابوبکر اخوینی بخارائی، به کوشش جلال متینی،انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد،1371
3. قانون فی الطب، ابن سینا، ترجمه عبدالرحمن شرفکندی تهران: انتشارات سروش (صدا و سیما)، چاپ نهم،1389، ج2، ص 126
4. گیاهان داروئی ، ژان ولاگ – ژیری استودولا مترجم: ساعد زمان – انتشارات ققنوس، چاپ پنجم،1382، ص 
5. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها، حسین میر حیدر، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ پنجم،1385، ج6،صص
6. شناخت گیاهان دارویی و معطر ایران، ولی الله مظفریان، انتشارات فرهنگ معاصر، چاپ اول، 1391، ص 1297.

 

  • نوشته شده
  • در شنبه چهارم دي 1400
  • توسط ساناز قادری