زعفران


  

نام علمی

Crocus sativus L.

نام انگلیسی

Saffron, Crocus

نام عربی

زعفران، کروکو

نام های دیگر

زافران (در آذربایجان)

تیره گیاه

از تیره زنبقیان (Iridaceae)

مکان رویش

در نقاط شرقی و مرکزی ایران خصوصا کاشته شده در استان خراسان و در سالهای اخیر در بعضی از نقاط دیگر ایران مثل لرستان، کرج و ...

گیاه شناسی

گیاهی است چند ساله، علفی، پایا دارای غده زیرزمینی سخت و مدور، با برگهای باریک و نوک تیز و گلهای ابی رنگ. زعفران قطعاتی است میله ای شکل به رنگ قرمز متمایل به زرد یا قرمز پر رنگ که بو و طعمی مطبوع دارد.

ترکیبات شیمیایی

زعفران دارای مواد چرب، املاح معدنی، موسیلاژ و ترکیبات زیر است:
اسانس بیرنگی مرکب از ترپنها و یک ترکیب اکسییژن دار معطر با مقدار جزئی از سینئول که بوی مطبوع زعفران مربوط به آن است.
هتروزیدهای تلخ با نامهای پیکروکروسین یا پیکروکروزینوزید.
کروسین یا کروکوزید که گلوکوزید بوده و ماده رنگی موجود در زعفران است. در نتیجه تجزیه آن گلوکز و کروستین به دست می آید.

بخش موثر اندام گیاه

کلاله ها و ناحیه انتهایی خامه گل

اثرات فارماکولوژیک در طب مدرن

 این گیاه منظم کننده قاعدگیف مسکن و مقوی معده، مسکن و مقوی دستگاه عصبی مرکزی و ضد اسپاسم می باشد.

درجه سردی و گرمی

 

خواص درمانی

 

طرز استفاده

به صورت دم کرده 5/0 تا 2 گرم در لیتر و گرد به صورت 0/2 تا 1 گرم و غیره مصرف می شود.

عوارض جانبی و موارد احتیاط

عوارض جانبی: مصرف زیاد زعفران باعث خونریزی، اسهال، تهوع و سرگیجه می شود. به علاوه مصرف آن به عنوان سقط دهنده، به مرگ منجر شده و مصرف بیش از حد آن نیز مخدر محسوب می شود.
 

منابع

1. الابنیه عن الحقایق الادویه، ابومنصور موفق هروي، انتشارات دانشگاه تهران،1371، ص
2. هدایه المتعلمین فی الطب، ابوبکر اخوینی بخارائی، به کوشش جلال متینی،انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد،1371
3. قانون فی الطب، ابن سینا، ترجمه عبدالرحمن شرفکندی تهران: انتشارات سروش (صدا و سیما)، چاپ نهم،1389، ج2، ص
4. گیاهان داروئی ، ژان ولاگ – ژیری استودولا مترجم: ساعد زمان – انتشارات ققنوس، چاپ پنجم،1382، ص 
5. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماریها، حسین میر حیدر، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ پنجم،1385، ج6،صص
6. زرگری ع، گیاهان دارویی، جلد سوم، انتشارات دانشگاه تهران، 1352، صص 181-182.
7. امین غ، متداولترین گیاهان دارویی سنتی ایران، چاپ دوم، انتشارات دانشگاه تهران، 1387، 258ص .
8. شناخت گیاهان دارویی و معطر ایران، ولی الله مظفریان، انتشارات فرهنگ معاصر، چاپ اول، 1391، ص 468.

 

  • نوشته شده
  • در سه شنبه سیزدهم شهريور 1397
  • توسط ساناز قادری